Neusspoeling tegen ALLE bovenste luchtweginfecties

De meeste luchtweginfecties zoals griep, verkoudheid en COVID19 beginnen in de bovenste luchtwegen, vandaar dat daar ook de PCR-test afgenomen wordt. Infecties in de bovenste luchtwegen zijn uiterst makkelijk te bestrijden door het gebied te wassen. Eén van de belangrijkste succesfactoren is om de behandeling op de eerste dag met griepachtige klachten te starten.

Bestrijding kan gedaan worden door twee- of driemaal daags een neusspoeling te doen. Dit reinigt de neusholte en keelneusholte van besmet slijm. Herhaal dit tot de klachten weg zijn.

Van deze vroegbehandeling is wetenschappelijk aangetoond dat het de kans op ernstige ziekte met tenminste 88% verkleint. Ook verkort het de duur van de ziekte aanzienlijk, evenals de mate en duur van besmettelijkheid.

NB: Neusspoeling helpt ook goed tegen pollen, stofdeeltjes en andere allergenen.

Stappenplan voor neusspoeling

Onderstaand stappenplan gaat uit van een neusdouche met zo’n 250 ml inhoud. Bij een andere inhoud dienen de hoeveelheden evenredig verhoogd of verlaagd te worden.

  1. Doe een halve theelepel (meer mag ook) keukenzout in de neusdouche. (Een maatlepel kan een handig hulpmiddel zijn.) Dit voorkomt dat de vloeistof prikt.
  2. Vul de neusdouche met kraanwater op lichaamstemperatuur.
  3. Optioneel: Voeg een halve theelepel antiseptische middel toe, b.v. Betadine of babyshampoo met anti-prik formule. Neusspoeling met alleen zout water werkt erg goed, en met antiseptisch middel erbij werkt het nog veel beter.
  4. Plaats de tuit op het reservoir en schud even tot alles goed opgelost en gemengd is.
  5. Buig voorover boven een (was)bak. Houd de neusdouche verticaal en breng het uiteinde aan in een neusgat. Laat de vloeistof door de neusholte lopen. Ondertussen kan je door de mond ademen.
  6. Snuit na de spoeling je neus grondig.
  7. Spoel de neusdouche af, reinig hem eventueel, en laat hem drogen.

Onderstaande video demonstreert hoe neusspoeling in zijn werk gaat:

Preventieve behandeling: ziekte of besmettelijkheid te voorkomen

Het is ook mogelijk om de neusspoeling te doen voordat je klachten hebt (profylaxe). Dit kan verstandig zijn in de volgende gevallen:

  • Jij behoort zelf tot hoogrisicogroep (ouder dan 60 jaar en/of onderliggende aandoeningen, zoals diabetes, overgewicht, etc.) of hebt daar nauw contact mee, b.v. als zorgmedewerker.
  • Iemand in jouw nabije omgeving, b.v. een huisgenoot of collega, heeft griepachtige klachten.

Bij preventief gebruik kan het verstandig zijn om de neusspoeling alleen met zoutoplossing te doen, dus zonder antiseptisch middel. Hierdoor worden wenselijke bacteriën minder aangetast.

Nuttige toevoeging: mondspoeling en gorgelen

Neusspoeling werkt heel goed, maar reinigt alleen de neus- en keelneusholte. Toevoeging van mondspoeling en gorgelen kan tot een nog beter resultaat leiden. Mondspoeling reinigt de mondholte; gorgelen verspreidt antiseptische vloeistofdruppeltjes in de keel.

Doe twee- of driemaal daags het volgende: 30 seconden mond spoelen gevolgd door 30 seconden gorgelen. Daarna de vloeistof uitspugen. Voorbeelden van geschikte middelen voor mondspoeling en gorgelen: Listerine Cool Mint of iedere andere mondspoeling die bacteriën doodt.

DISCLAIMER: Informatie voor educationele doeleinden; GEEN medisch advies.