Berlijn verbiedt massale coronademonstratie komend weekend

Zojuist heeft Berlijn een persbericht gepubliceerd dat de geplande massale coronademonstratie van komend weekend verboden wordt omdat de volksgezondheid in het geding zou zijn.

Bedenk:

 1. Een positieve test staat niet per se gelijk aan gezondheidsrisico of besmettelijkheid. Testresultaten zijn irrelevant als ze niet tot klinische uitkomsten leiden (ernstige ziekte of sterfte).
 2. Besmettingsrisico in open lucht bijna 0 zoals voorgaande demonstraties wereldwijd aangetoond hebben.
 3. Bij demonstraties in Berlijn aan het begin van deze maand hielden betogers zich opzettelijk niet aan de voorschriften. Zo hielden ze onvoldoende afstand en droegen ze geen mondkapjes. Resultaat: geen ernstige gezondheidsconsequenties. Conclusie: maatregelen onnodig en ongerechtvaardigd.
 4. Prevalentie is momenteel bijna 0, dus geen maatregelen vereist.
 5. Corona is een naar virus voor sommigen, maar absoluut geen killervirus. Maatregelen disproportioneel.
 6. Onderdrukking geen levensvatbare lange termijn strategie. Enige levensvatbare strategie: natuurlijke groepsimmuniteit onder gezonde jonge mensen middels beheersbare dosis virus, terwijl tegelijkertijd de kwetsbaren uitstekend beschermd worden (mits zij dat willen).
 7. Natuurlijke groepsimmuniteit heeft wat gezondheidsrisico’s, maar dat geldt ook voor een vaccin, in het bijzonder een RNA vaccin wat nooit eerder succesvol uitgevoerd is. Een vorig RNA vaccin tegen het RSV virus leidde tot sterfte onder kinderen vanwege overreactie immuunsysteem.
 8. Een vaccin kan jaren, decennia duren of nooit komen. Voorbeeld: HIV vaccin na 30 jaar nog steeds niet beschikbaar. Veiligheid ook niet gegarandeerd. Werkzaamheid ook niet, zeker niet tegen hypersnel muterend RNA virus.
 9. Grondwettelijk recht tegen samenkomst (demonstratie) verboden vanwege zogenaamde “gezondheidsrisico”, maar zoals hierboven aangetoond zijn er geen ernstige gezondheidsrisico’s. De gezondheidsrisico’s die er wel zijn, zijn kleiner dan andere risico’s die wij voor lief nemen, zoals deelnemen aan verkeer, skiën, ongezond dieet, leefstijl, roken, alcohol, etc.
 10. De demonstranten beweren niet per se corona niet bestaat. Alleen dat de gezondheidsrisico’s enorm overschat worden en dat de maatregelen disproportioneel zijn. De mortaliteit van corona ligt rond 0,4%. Dit is vergelijkbaar met een heel zware griep. Draconische maatregelen zijn dus niet nodig en erger dan de ziekte.
 11. Mortaliteit zal in de toekomst dalen richting 0,2-0,3% vanwege betere behandelprotocollen/medicijnen, beter bescherming van kwetsbaren, immuniteit, ventilatie, etc. Als mensen hun dieet en leefstijl verbeteren, kan de mortaliteit dalen tot onder 0,1%.
 12. De demonstranten worden weggezet als complotdenkers. Of dit waar is of niet, is irrelevant.

NB: Mijn reactie staat ook op Twitter in het Engels.

Update 28 augustus 2020 15:30: Zojuist is aangekondigd dat in een kort geding, de rechtbank het verbod op de demonstratie vernietigd heeft. De demonstratie kan dus legaal doorgang vinden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s