Food for thought: zijn jongeren echt onverstandig bezig?

In het artikel 4.000 besmettingen in een week, maar in het ziekenhuis is het rustig. Hoe kan dat? in de Volkskrant van 19 augustus staat:

Het zijn de jongeren die nu meer risico nemen, zegt klinisch epidemioloog Rosendaal: zij ontmoeten elkaar, raken vaker besmet en dan is het de statistiek die bepaalt dat er af en toe toch iemand in het ziekenhuis belandt. ‘De kans dat gezonde jonge mensen ernstig ziek worden van het virus is weliswaar klein, maar niet nul’, zegt intensivist De Jonge. ‘En dat zien we terug in de ziekenhuizen.’ … ‘Er is veel kritiek op jongeren. Misschien zijn ze inderdaad onverstandig in de omgang met elkaar, maar zorgen ze wel dat ze afstand houden van hun opa en oma.’

Dus volgens de epidemioloog en intensivist lopen jongeren slechts een klein risico en geven ze corona zelden door aan de risicopopulatie. Waarom is hun gedrag dan nog steeds onverstandig? Waarom is het niet juist verstandig omdat we zo groepsimmuniteit opbouwen onder de populatie met een gering risico en zo de risicopopulatie beter kunnen beschermen in het komende griepseizoen?

Talloze activiteiten in het leven hebben een risico dat “klein, maar niet nul” is. Stoppen we voortaan ook met deelnemen aan het verkeer, skiën, ongezond voedsel en leefstijl, alcohol, werken (arbeidsongevallen), roken? We nemen risico’s omdat we de beloning voldoende groot vinden. (Soms veroorzaakt het risico zelf de beloning: het geeft een adrenalinekick.) Dat hoort bij het leven en is niet per se onverstandig.

Zie ook Nietzsche

In het artikel Say Yes to Life: An Accessible Primer on Nietzsche’s Big Ideas staat:

The Last Man plays it small and safe. He blinks and misses life’s energies. There is no ambition, no risk-taking, and no vitality in the Last Man. He avoids challenges because challenges result in discomfort. The Last Man doesn’t want to create or be a leader because creation and leadership are “burdensome.” There is no desire to live for something beyond himself. The Last Man “has discovered happiness” in his “little pleasures” and just wants to be left alone so that he can live a long, unremarkable life. The Last Man is simply surviving, and not truly living. In the words of Robert Solomon, the Last Man is the “ultimate couch potato.”

Het leven is bedoeld om te leven, niet om zo min mogelijk risico’s te nemen. ‘Ja’ zeggen tegen een vol leven betekent onvermijdelijk ‘ja’ zeggen tegen risico’s. Voluit leven is meer dan slechts overleven. Kwantiteit (het aantal jaren in je leven) speelt een rol, maar kwaliteit (de hoeveelheid leven in je jaren) ook.

“People say that what we’re all seeking is a meaning for life. I don’t think that’s what we’re really seeking. I think that what we’re seeking is an experience of being alive.” — Joseph Campbell, The Power of Myth

“Those who say ‘yes’ are rewarded by the adventures they have. Those who say ‘no’ are rewarded by the safety they attain.” — Keith Johnstone.

“The average man does not want to be free, he simply wants to be safe.” — H.L. Mencken

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s