Belangrijke COVID-19 risicofactoren en hoe we onszelf en elkaar kunnen beschermen

Drie risicofactoren die in belangrijke mate de ernst van een coronabesmetting bepalen:

  1. Leeftijd
  2. Onderliggende kwalen / verzwakt immuunsysteem. Hieronder vallen o.a. chronische leefstijlaandoeningen als overgewicht, diabetes2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, maar ook mensen die kanker of een orgaantransplantatie hebben (gehad). Uitputting en chronische stress vallen er ook onder.
  3. Virale dosis: de hoeveelheid virus waaraan je blootgesteld wordt

Factor 1 is niet modificeerbaar (d.w.z. je kan het niet veranderen), maar 2 en 3 zijn dat wel!

Belangrijkste COVID-19 risicofactoren: leeftijd, virale dosis, onderliggende kwalen

Inzichten

  • Jonge mensen lopen vrij weinig risico maar als zij ongezond leven en een megadosis virus ontvangen, kunnen ze toch (flink) ziek worden.
  • Bewoners van verzorgingshuizen (op leeftijd, onderliggende kwalen) zijn kwetsbaar en verdienen uitstekende bescherming (lage virale dosis).
  • Iedereen kan zijn/haar weerbaarheid drastisch verhogen. Dieet en leefstijl zijn ongelooflijk belangrijk tegen corona en in het algemeen. Eet/drink minimaal bewerkt natuurlijk voedsel, slaap/rust/ontspan voldoende, beweeg, zorg voor voldoende vitamine D, niet roken, luchtvochtigheid 40-60%, drink voldoende water, doe eventueel time-restricted feeding (intermitterend vasten).
  • Wie al eerder aan het nieuwe coronavirus blootgesteld is, is in het vervolg bijna zeker beter beschermd. Er is overigens bijna zeker al grootschalige T-cel (kruis-)immuniteit vanwege blootstelling aan corona-griepvirussen.
  • De virale dosis beperk je met o.a. basismaatregelen, ventilatie of naar buiten gaan, kortstondige blootstelling, luchtvochtigheid 40-60%, zonlicht, temperatuur, mondkapje. Wanneer er zeer weinig besmettelijke mensen zijn, is de besmettingskans vanzelfsprekend al laag.

Groot-Brittannië geeft een goed voorbeeld door junk food te ontmoedigen.

Wat ik WEL probeer te communiceren met bovenstaande informatie: Dat er maatregelen zijn die iedereen nu meteen kan treffen om zichzelf en anderen te beschermen… en hopelijk dat mensen dat ook gaan DOEN (want met weten wat je moet doen zonder het daadwerkelijk te doen schiet je weinig op). De beste kans op een wenselijke uitkomst heb je als je ALLE voorzorgsmaatregelen treft, niet slechts enkele.

Welke indruk ik absoluut NIET wil wekken: Dat corona een volledig ongevaarlijk virus zou zijn (zelfs voor relatief jonge gezonde mensen). Er is nog veel onbekend over het nieuwe coronavirus, waaronder over de lange termijn gevolgen voor de gezondheid. Zo zijn er berichten van een zeer lange herstelperiode voor sommigen (‘long haulers’, Post-Viral Fatigue Syndrome – PVFS).

Er is nog onvoldoende informatie beschikbaar over hoe lang het zal duren voordat deze mensen volledig herstellen en of ze überhaupt weer volledig de oude zullen worden. Sommigen testen zelfs na twee maanden nog positief op het virus (het is me momenteel niet duidelijk wat voor test daar gebruikt is) en het zou kunnen zijn dat zij dan ook nog steeds besmettelijk zijn.

One Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s