Massahysterie en de essentiële verschillen met de griepgolf van 2017-18

Waar komt de huidige massahysterie rondom corona vandaan, terwijl de griepgolf van 2017-18 anderhalf maal zoveel doden kende als het huidige griepseizoen? Volgens mij speelt de angstzaaierij in media een essentiële rol hierin: drie jaar geleden was er nagenoeg geen aandacht voor de griepgolf; momenteel is corona 24/7 in de media.

In 2017-18 waren er naast meer doden waarschijnlijk ook meer patiënten. Die patiënten kwam destijds verspreid op de intensive care (tussen november en april); dit jaar kwamen ze veelal tegelijkertijd (tussen maart en april) en bleven ze mogelijk langer op de IC liggen. Daardoor werden de IC’s dit jaar zwaarder belast.

Een derde punt is dat alle doden dit jaar bewust of onbewust toegeschreven worden aan het coronavirus. Velen zijn echter gestorven met corona, niet door corona. Daarnaast is het zo dat alle andere griepvirussen — waar iedere winter veelal oudere en zwakkere mensen aan overlijden — ook dit jaar hun tol geëist hebben. Niet alle mensen die dus met of door een griepvirus gestorven zijn, zijn dus door het nieuwe coronavirus gestorven.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s