Analyse van sterfdata per land. Verhelderende resultaten.

Ivor Cummins analyseert in deze video van 5 minuten, sterfdata per land over de afgelopen jaren.

Resultaat: landen die in 2018-19 een flinke griepgolf hadden, hadden tijdens de corona golf ondersterfte (minder dan gebruikelijke sterfgevallen voor het seizoen). Het omgekeerde geldt ook: landen die in 2018-19 bijna geen griepgolf hadden, hadden een hogere oversterfte tijdens de corona golf.

Een aannemelijke verklaring is dat wanneer reeds zwakke mensen een heel mild griepseizoen overleven, de oversterfte in een normaal of zwaar volgend griepseizoen juist hoger zal zijn. Omgekeerd geldt hetzelfde. Het zou mij dan ook niet verbazen als we in griepseizoen 2020-21 ondersterfte zullen zien in veel landen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s