Waarom mondkapjes zo effectief zijn samengevat in één plaatje

Mondkapjes beschermen vooral OMSTANDERS en pakken het probleem bij de bron aan. Ze beschermen uitstekend, mits IEDEREEN ze draagt. Mondkapjes beschermen ook de DRAGER tegen de deeltjes van anderen, maar dat is minder effectief.

Bron: Reducing transmission of SARS-CoV-2, Kimberley A. Prather et al. (Science)

Het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) verwoordt en illustreert het goed: “Jouw stoffen gezichtsbedekking kan anderen beschermen. Hun stoffen gezichtsbedekking kan jou beschermen.”

Your cloth face covering may protect them. Their cloth face covering may protect you.

Nadelen van HOOGWAARDIGE mondkapjes: ademen gaat wat moeilijker, gebrekkige beschikbaarheid. Oplossing: comfortabele herbruikbare mondkapjes die wat minder filteren zodat je er makkelijker door kunt ademen. Minder filteren betekent ook minder effectieve bescherming, maar zelfs provisorische mondkapjes houden zo’n 90% van de grotere druppels tegen. Van de microdruppeltjes houden ze slechts 10-20% tegen, maar dat is al stukken meer dan niks.

Credit: Under Armour

Herbruikbare mondkapjes kunnen in de wasmachine gewassen worden met voldoende zeep en voor de zekerheid op 60°C. Daarna is het veilig om ze weer te dragen en werken ze even goed als voorheen.

Ze hoeven alleen in het openbaar gedragen te worden en dan bijzonder in slecht geventileerde ruimten. Ze zijn goedkoop en kunnen er modieus uitzien.

RIVM heeft als mogelijk tegenargument gebruikt dat mensen mogelijk meer aan hun gezicht zitten. Allereerst: wat doet het ertoe als de handen en omgeving schoon zijn? En als de mondkapjes goed passen, prettig zitten en mensen eraan gewend is, zitten ze ook niet steeds aan hun gezicht.

Veel mensen zie je regelmatig hun mondkapje bijstellen omdat die steeds afzakt. Dat komt omdat we ‘one size fits all [doesn’t fit many]’ mondkapjes hebben. We zeggen ook niet dat we geen broek moeten dragen omdat die dingen steeds afzakken. In plaats daarvan hebben we broeken in verschillende maten.

Nog een tegenargument is dat mondkapjes broeinesten zouden zijn voor pathogenen. Dat zou kunnen, maar wat mij betreft is dit een argument om ze regelmatiger te wassen, niet om ze om die reden niet te dragen.

Vraag: Is het niet voldoende om gewoon thuis te blijven als je symptomen hebt? Nee, want je kunt al twee tot drie dagen heel besmettelijk zijn voordat je symptomen krijgt.

Mondkapjes kunnen prima in plaats van anderhalve meter en helemaal in plaats van lockdown. Als de ‘experts’ en beleidsmakers per se aan anderhalve meter vast willen houden ondanks dat het minder oplevert en meer kost, moeten mondkapjes op zijn minst aanvullend gedaan worden (en natuurlijk moeten we ook ventileren en activiteiten naar buiten verplaatsen) zodat flattening the curve wordt crushing the curve.

Nog een voordeel van herbruikbare mondkapjes: veel minder afval. Als 1 op de 7 mensen op aarde 6 maanden per jaar 1 mondkapje per dag weggooit, gaat dat om: 1 miljard mensen x 180 dagen per jaar x 1 mondkapje per dag = jaarlijks 180 MILJARD mondkapjes bij het afval!

Wist je dat?: Zuid-Korea een lockdown met mondkapjes heeft kunnen voorkomen? Zolang er besmettingen zijn, hebben de autoriteiten mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht gesteld, maar alleen wanneer het druk is. Als er weinig tot geen besmettingen zijn of als het heel rustig is, zijn mondkapjes niet verplicht.

Zie ook

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s