Vijfde superspread risicofactor

Bij koren, kerken en feesten hebben we regelmatig corona superspreading gezien. Waarin onderscheiden deze specifieke activiteiten zich van andere?

  1. Meerdere mensen geruime tijd bijeen in slecht geventileerde binnenruimte waardoor virusdragende microdruppels zich ophopen in de lucht
  2. Mensen ademen intensief…
    1. uit waardoor veel druppeltjes uitgestoten en ver verspreid worden
    2. in waardoor veel druppeltjes ingeademd en diep de longen ingezogen worden
  3. In- en uitademen door de mond waardoor lucht slecht gefiltreerd en bevochtigd wordt door de slijmvliezen (‘het menselijk luchtfilter’) in de neus
  4. Soms koele en droge lucht waardoor (a) middelgrote druppels verdampen tot microdruppels en dan blijven zweven, (b) microdruppels langer stabiel blijven, (c) corona langer overleeft en virulenter is, (d) de slijmvliezen minder goed beschermen

Nou komt het: Bij het binnensporten zijn al deze factoren ook van toepassing. Toch lijkt superpreading daar minder vaak voor te komen. Hoe kan dat?

(Lees goed: In de vorige zin staat ‘minder vaak’, niet ‘niet’. Binnensporten is vanuit het oogpunt verspreiding m.i. nog steeds een van de meer gevaarlijke activiteiten.)

Dit komt vermoedelijk door een vijfde factor:

  1. De stembanden verstuiven bij het praten/roepen/zingen vocht tot fijne mist die minder ontstaat als je alleen maar ademt.

Vocht dat anders in de keel achtergebleven zouden zijn, wordt nu verstoven en dan meegevoerd met de uitgeademde lucht, zoals schematisch getoond in onderstaand plaatje.

“When you sing, the amount of droplets and aerosol that come out is really, in some respects, scary.” — Dr. Anthony Fauci (bron)

Het is net als een ultrasoon element zoals getoond in de video’s… maar dan MET ventilator die de mist (ver) de ruimte in verspreidt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s