De beperkingen van corona tests

De test waarmee men probeert vast te stellen of je corona HEBT (v.s. HAD) heet een RT-PCR test. Men zoekt in slijm uit de neus-keelholte naar genetisch materiaal van het virus. De test heeft echter flinke beperkingen.

Allereerst is de test op zichzelf niet in staat om te bepalen of het ACTIEF virus betreft. Bij de meesten werkt het immuunsysteem prima om het virus te bestrijden. Als je ‘PCR-positief’ bent (dus het genetisch materiaal is aangetroffen) kan het heel goed zijn dat jouw immuunsysteem al lang korte metten met het virus heeft gemaakt. De test vindt dan RESTEN van het virus, geen INTACT virus, maar kan geen onderscheid maken tussen beide. Dit is een false positive.

(Een zogenaamde virus viability test, een levensvatbaarheidstest, kan bepalen of het actief virus betreft, maar deze test wordt bij mijn weten zelden tot nooit gedaan.)

Op dezelfde manier kan de test ook niet bepalen of iemand BESMETTELIJK is, dus of die het virus door kan geven aan anderen. Het lijkt er steeds meer op dat mensen die nooit symptomen krijgen (asymptomatisch), ook zelden besmettelijk zijn. (Zie dit antwoord van Dr. Maria van Kerkhove, Technical Lead COVID-19, WHO Health Emergencies Programme.)

Zelfs als je ziek wordt, voorspelt de test niks over de ERNST van ziekteverloop. Bij het overgrote deel van de mensen zal de ziekte MILD verlopen.

Omgekeerd: Als het slijm niet goed verzameld wordt of het virus niet (meer) in de keel/neus zit maar in de longen, vindt de PCR test niks (‘PCR-negatief’). Dit is een false negative. Je kunt nog steeds wel COVID krijgen en ook besmettelijk zijn.

Al met al is het corona virus gevaarlijk, maar tenminste 15 tot 500x MINDER gevaarlijk dan de meesten denken.

One Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s