Virale dosis en de ernst van corona besmetting

Het volgende is essentieel, maar je hoort het bijna nergens: de ernst van een besmetting met het corona virus lijkt sterk af te hangen van het aantal virusdeeltjes dat je binnenkrijgt (de virale dosis).

Hoogleraar experimentele immunologie Pierre Capel legt dat hier uit.

Een tweede belangrijke factor is hoe goed je immuunsysteem werkt. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen al ziek worden van een kleine dosis virus. Zij kunnen ook ernstig ziek worden bij een virale dosis waar anderen vrij weinig last van hebben.

Deze schets is slechts bedoeld ter illustratie. Het is nog niet zeker hoe de grafiek precies verloopt en van welke factoren het verloop allemaal afhankelijk is.

Vergelijk het met een wespensteek. Als je door 1 wesp gestoken wordt (lage dosis), is er weinig aan de hand. Als je door 1000 wespen gestoken wordt (hoge dosis), kun je overlijden. Als je door 1 wesp gestoken wordt (lage dosis) en je bent er allergisch voor (vatbaar immuunsysteem), kun je ook overlijden (anafylaxie).

Hoe kun je dit inzicht gebruiken om jezelf en anderen te beschermen?

  • Minimaliseer de virale dosis door goed te ventileren, zo min mogelijk tijd in slecht geventileerde ruimtes door te brengen met anderen die mogelijk besmettelijk zijn (ga naar buiten!), je handen regelmatig te wassen, enz.
  • Optimaliseer je immuunsysteem door voldoende te slapen, te zorgen voor voldoende vitamine D in je bloed, minimaal bewerkt voedsel te eten, enz.
  • Wees extreem voorzichtig als jij een verzwakt immuunsysteem hebt of contact hebt/wil met iemand die dat heeft.

Literatuur

4 Comments

  1. […] [1] Na een veldslag kan het slagveld bezaaid liggen met lichaamsdelen en kan het lang duren voor het opgeruimd is. Zo is het ook genetisch materiaal van het virus. Dat kan tot zo’n twee maanden nog door het lichaam uitgestoten worden. Voor de duidelijkheid: het betreffen dan dus resten van virus.[2] Bij oude mensen en mensen met een onderliggende kwaal kan het immuunsysteem verzwakt zijn. In dat geval kan ook relatief weinig virus gevaarlijk zijn. Zie ook Virale dosis en de ernst van corona besmetting. […]

Comments are closed.