Vitamine D versterkt het immuunsysteem tegen corona

Bron: Liz Gould via Dr. John Campbell. Klik op de figuur voor een groter plaatje.

Vitamine D is cruciaal voor de optimale werking van ons immuunsysteem tegen o.a. corona. Het zorgt dat het systeem goed in actie komt en tegelijkertijd niet op hol slaat (de gevreesde cytokine storm).

Het voorkomt niet dat je COVID-19 krijgt, maar vermindert de kans hoogstwaarschijnlijk wel. Het geneest de ziekte niet, maar draagt wel bij aan minder ernstige gevolgen en een lagere sterftekans.

Vitamine D en zonlicht

De beste manier om zo snel en veilig mogelijk voldoende vitamine D te krijgen, is zo veel mogelijk huidoppervlak bloot te stellen aan zonlicht. Zolang je niet verbrandt hoef je niet bang te zijn voor huidkanker.

Vitamine D wordt in de huid aangemaakt, maar daarvoor is wel UV-straling uit zonlicht nodig. In gebieden verder van de evenaar (zoals Nederland) werkt dat ‘s winters niet, omdat de atmosfeer dan al het UV-licht absorbeert. Zonnebrandcrème blokkeert UV-licht en remt daarmee de aanmaak van vitamine D. Glas absorbeert UV-licht, dus achter glas word je niet bruin en maakt je huid geen vitamine D aan.

Hoe donkerder je huid, hoe trager de aanmaak van vitamine D. Het melanine pigment (wat de huid donker kleurt) fungeert namelijk als natuurlijke zonnebrandcrème. Overgewicht en ouderdom leiden ook tot een lagere bloedwaarden.

Bron: Liz Gould via Dr. John Campbell. Klik op de figuur voor een groter plaatje.

Mensen met een donkere huid, overwicht en ouderen doen er daarom verstandig aan meer tijd in de zon door te brengen en/of meer huid aan de zon bloot te stellen. Zowel tijd doorbrengen in de zon als een supplement nemen is waarschijnlijk verstandig.

Supplementen en voeding

Sommigen moeten vanuit religieuze redenen hun huid bedekken. Voor hen is een vitamine D3 supplement cruciaal. Het is essentieel dat je dit regelmatig neemt, bijvoorbeeld elke dag. Af en toe een grote dosis blijkt niet goed te beschermen tegen COVID i.t.t. dagelijks een kleinere dosis.

Bepaalde voeding bevat van nature vitamine D, zoals vette vis, eigeel, lever, boter en champignons. Andere voeding (b.v. melk) kan ermee versterkt zijn.

Suiker schaadt vitamine D en moet daarom weinig gegeten en gedronken worden (zie de video onderaan dit artikel).

Wetenschappelijk bewijs

Het is nog niet keihard wetenschappelijk vastgesteld dat vitamine D COVID minder ernstig maakt (omdat er weinig tot geen onderzoek naar gedaan wordt), maar…

  1. het is zeker veilig,
  2. het heeft zeker positieve bijwerkingen (zoals sterkere botten en betere calcium-opname),
  3. de aanwijzingen dat het helpt zijn zeer sterk,
  4. met bestaande medische kennis is het aannemelijk dat het werkt en waarom het werkt.

Breedtegraad en vitamine D bloedwaarde

Het gaat niet altijd op dat dichter bij de evenaar wonen gepaard gaat met hogere vitamine D bloedwaarden, en andersom. Dicht bij de evenaar mijden mensen vaak de zon, omdat deze te heet is. In andere landen geven sommigen de voorkeur aan een lichtere huidskleur. Daarom mijdt men de zon en doet men zelfs gevaarlijke en schadelijke ingrepen om de huid te bleken.

Bepaalde noordelijke landen zoals Noorwegen, Denemarken en Zweden, raden hun bevolking aan om vitamine D supplementen te nemen. Daar is het ook gebruikelijk om voeding met vitamine D te versterken. Deze mensen zullen hogere bloedwaarden hebben ondanks de hogere breedtegraad.

Referenties

De volgende (ingewikkelde) video bespreekt wetenschappelijk onderzoek over de relatie tussen huidskleur, vitamine D bloedwaarden en COVID. Tegen het eind bespreekt Dr. Seheult ook dat megadoses vitamine D supplement minder goed lijkt te werken dan regelmatig kleinere doses nemen.

Onderstaande (ingewikkelde) video bespreekt hoe fructose (wat de helft is van suiker) nadelig is voor vitamine D. Dit is een van de vele redenen om weinig suiker te eten en drinken.

7 Comments

Comments are closed.