Zou de theorie fout kunnen zijn?

Zestien dagen geleden stond de Dam in Amsterdam vol met duizenden demonstranten die urenlang ruim minder dan anderhalve meter afstand hielden. Twee dagen later was het net zo in Rotterdam. Volgens de theorie hadden er inmiddels talloze corona besmettingen moeten zijn, maar niets is minder waar.

Er blijkt zelfs geen enkele besmetting te zijn. Zo kopte het Algemeen Dagblad gisteren: ‘GGD: Corona bleef weg na massademonstraties’.

“Toeval”, zeggen de ‘experts’. “We hebben gewoon geluk gehad. Mogelijk zat er geen enkel besmettelijk persoon tussen al die duizenden demonstranten.” Dat zou natuurlijk kunnen, maar toen het aantal besmettingen in Nederland afnam, sprak geen van dezelfde ‘experts’ over toeval. Nee, toen kwam het door hun beleid.

Zou het kunnen zijn dat 1,5 m afstand buiten onnodig voorzichtig is en binnen lang niet voorzichtig genoeg?

Het overgrote deel van de demonstranten droeg op 1 juni (provisorische) mondkapjes. Zou het kunnen zijn dat (zelfs provisorische) mondkapjes geen schijnveiligheid bieden zoals ‘experts’ blijven beweren, maar dat ze juist enorm helpen om omstanders te beschermen tegen de uitgestoten (virusdragende) druppels van de drager?

Zouden gelaatsschermen misschien ook een heel doeltreffend, praktisch, beschikbaar en betaalbaar hulpmiddel kunnen zijn om het virus in te dammen zonder onnodige schade aan emotionele en sociale gezondheid?

Zou nu een goed moment kunnen zijn om onze aandacht te richten op de plekken waar het grote gevaar heerst, namelijk in slecht geventileerde ruimten? Zou nu een goed moment zijn om de ventilatie en luchtreiniging daar dramatisch te verbeteren (middels HEPA filters en/of UV-straling) zodat we niet weer onvoorbereid zijn wanneer de tweede golf komt?

Nawoord

Dit blog is niet bedoeld als als aansporing voor roekeloos gedrag. Integendeel, het is bedoeld om de aandacht te richten op doeltreffende en praktische hulpmiddelen die zonder geldige reden afgewezen zijn, namelijk mondkapjes en gelaatsschermen. Hierdoor zijn wij allemaal de dupe.

Zelfs de WHO is sinds 5 juni j.l. ‘om’: sinds die dag adviseren ook zij om mondkapjes te dragen. Hun inzicht en advies komt 100 jaar te laat, maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen om niet al te negatief over te komen.

Door buiten de anderhalve meter wat te verzachten (desnoods in combinatie met mondkapjes en/of gelaatsschermen), kan onze bevolking weer wat emotionele, sociale en economische gezondheid terugkrijgen. Dit is op zijn beurt goed voor de fysieke gezondheid.

Dit blog is ook bedoeld om de aandacht te richten op gebieden waar het gevaar ligt en waar we nu maatregelen zouden moeten treffen: de slecht geventileerde (openbare) binnenruimte. Dat laten we echter na.

Daar moeten we nu beginnen met het doorvoeren van tijdrovende verbeteringen als we het aan het einde van dit jaar voor elkaar willen hebben. Doen we dat niet, dan kunnen we straks weer terug in een schadelijke lockdown of volgen weer talloze onnodige besmettingen. Dan moeten o.a. de zorgmedewerkers hun leven onnodig op het spel zetten.

De benodigde verbeteringen zijn niet alleen tijdrovend maar ook kostbaar. Hoe kostbaar ook, ze zijn altijd nog veel minder kostbaar dan talloze onnodige besmettingen en weer een lockdown.

Zie ook

3 Comments

Comments are closed.