Try this at home!

Hier is een leuk, simpel, verhelderend experiment dat je thuis kunt doen met spullen die je al hebt. Het kost hooguit 3 minuten.

  1. Spuit met een fles Glassex (of plantenspuit) vanaf zo’n 30 cm afstand op een vlak glad oppervlak zoals een raam, spiegel, tafel of stuk papier. Spuit zo hard mogelijk en knijp de hendel helemaal in. Kijk hoeveel druppels er op het oppervlak zitten.
  2. Veeg het oppervlak droog. Herhaal dan het experiment op precies dezelfde manier, alleen doe nu een lapje voor de spuitmond. Het mag best een schoonmaakdoek of oud T-shirt zijn. Het gaat om het idee.

Dit experiment bootst het hoesten/niezen zónder en mét provisorisch mondkapje na. Er kan geen enkele twijfel over bestaan dat zelfs het simpelste doekje het overgrote deel van de (corona dragende) druppeltjes tegenhoudt.

Willen we het risico dat ANDEREN door ons besmet raken DRAMATISCH verlagen, dan hoeft het mondkapje dus niet eens van hoogwaardig materiaal te zijn of perfect op het gezicht aan te sluiten. Het is natuurlijk wel beter als beide het geval is, maar het gaat erom dat zelfs een PROVISORISCH mondkapje al ONGELOOFLIJK veel helpt.

Beleid

Nu is het jouw taak om voor RIVM/WHO beleid te bepalen voor de openbare (binnen)ruimte. Beleid dat mensen verplicht moeten volgen. Talloze levens hangen van jouw besluit af. Wat kies je?

  1. Physical distancing
  2. Mondkapje
  3. Mondkapje en physical distancing

Welke optie WERKT het best? Welke optie KOST het minst (in de breedste zin van het woord)?

Als je toch (provisorische) mondkapjes afwijst, kun je later dan nog in de spiegel kijken vanwege de enorme ONNODIGE verwoesting die jouw nalatigheid/koppigheid/denkfout/etc. heeft veroorzaakt?

Emissie, transmissie, immissie

Met de geleerde termen uit dit artikel, kunnen we inzien dat social distancing volledig gericht is op het tegengaan van transmissie. Provisorische mondkapjes zijn zonder meer afgeserveerd omdat ze maar matig helpen om immissie van virusdeeltjes tegen te gaan.

Dat laatste klopt ook wel, maar we hebben zojuist gezien dat zelfs provisorische mondkapjes al uitstekend helpen om emissie tegen te gaan. De meeste mondkapjes zijn voornamelijk geschikt om ANDEREN te beschermen, niet jouzelf. Als iedereen ze draagt, beschermen we elkaar. Als je het bij de bron al aanpakt, hoef je je ook niet meer zoveel zorgen te maken over transmissie en immissie.

Wat heb je liever? Dat het gros van de virusdragende druppels de ruimte helemaal niet inkomt, of dat ze de ruimte wel inkomen en dan hopen dat ze een ander niet bereiken? Het antwoord lijkt mij niet erg moeilijk.

Zelfs provisorische mondkapjes werken al veel beter dan physical distancing en zijn ook nog eens vele malen goedkoper. Als je per se vast wilt houden aan physical distancing, kun je op zijn minst mondkapjes toevoegen om iedere onnodige besmetting tegen te gaan en het reproductiegetal zo snel mogelijk omlaag te krijgen.

Zolang er nog veel besmettelijke mensen zijn en je geen beter alternatief hebt (hint: dat alternatief is er wel) kun je desnoods overal mondkapjes verplicht stellen en alleen physical distancing doen op plekken waar mondkapjes niet praktisch zijn, zoals in de horeca. (Het is tenslotte knap lastig om te eten en drinken met een mondkapje op.)

Gelaatsscherm

Je kunt bovengenoemd experiment ook herhalen met een plastic kaft of zelfs vershoudfolie in plaats van (of aanvullend aan) het lapje voor de spuitmond. Dan zul je zien (alsof dat nog nodig is) dat een gelaatsscherm net als een mondkapje ook fantastisch werkt en heel goedkoop is.

Gelaatsschermen hebben zelfs bepaalde voordelen die mondkapjes niet hebben, zoals ik hier heb besproken. Natuurlijk kun je mondkapjes ook combineren met een gelaatsscherm als je dat zou willen. Dat geeft nog betere bescherming bij zowel emissie als immissie.

Aerosolen

Dit experiment toont de invloed van (provisorische) mondkapjes op besmetting door grotere druppels. Het kan gaan om directe besmetting (d.w.z. uitgestoten druppels die rechtstreeks op jou terechtkomen) of indirecte besmetting (via een oppervlak). Het toont echter de impact op overdracht via aerosolen niet.

Mijn commentaar hierop is dat dit thuis niet zo eenvoudig te testen is (of wel?). Hoe dan ook, bij aerosolen levert ook een provisorisch mondkapje waarschijnlijk op zijn minst wát positieve bijdrage en het kan zeker geen kwaad.

Professor Martin Kriegel van de Technische Universiteit van Berlijn vertelt hier dat een simpel mondkapje 80-90% van de aerosolen doorlaat. Anders gezegd: een simpel mondkapje houdt 10-20% van de aerosolen tegen. Professor Kriegel zegt dan ook dat het dragen van een mondkapje door iedereen, zelf een provisorisch mondkapje, verstandig is.

Merk op dat RIVM/WHO de mogelijkheid van overdracht via aerosolen officieel ontkennen. Je kunt niet én de overdracht via aerosolen ontkennen én provisorische mondkapjes afwijzen omdat ze aerosolen niet goed tegenhouden. Het is kiezen of delen.

Inspiratie

Dit experiment is geïnspireerd door het wetenschappelijke experiment dat ik in dit artikel besprak. Als je zelf iets ziet, geloof je het ook. Je hoeft geen Engels te kunnen of ingewikkelde tekst te kunnen begrijpen. Je hoeft niet gestudeerd te hebben. Je hoeft geen viroloog of epidemioloog te zijn.

Je hoeft je ook niet af te vragen of de wetenschappers of de media misschien de boel besodemieterd hebben. De simpele, snelle, goedkope, heldere experimenten zijn vaak de beste. Er is geen enkele reden om te wachten op de complexe, trage, dure experimenten als er een beter alternatief bestaat.

One Comment

Comments are closed.