Met de volgende tips kan ook jij uitgroeien tot de beste voorspellers ter wereld

Voor de duidelijkheid: het volgende artikel is niet serieus bedoeld. Het bevat ware kennis die voorspellers en beïnvloeders leren om te krijgen wat zij willen. Op zich is de kennis niet schadelijk, maar het onethisch gebruik ervan wel.

Dit artikel is bedoeld om de lezer te helpen de gebruikte trucs te doorzien. Als je de handleiding van jouw potentiële tegenstanders kent, kun je jezelf tegen hen wapenen.

Het artikel helpt je ook om beter te leren denken en meer van de menselijke natuur te herkennen. Ik geloof dat het goed is om te proberen te begrijpen hoe de wereld echt werkt… en die kennis dan voor een goed doel in te zetten.

De tips en trucs

  • Maak onspecifieke voorspellingen: “Het gaat binnenkort regenen.” Als het een maand later regent of ergens in de wereld een druppel valt, zeg je triomfantelijk “Ik zei het toch!”
  • Voorspel open deuren: Voorspel in het regenseizoen in de tropen dat het vandaag flink gaat regenen. Zo bouw je een perfect track record op. Staat goed op je cv.
  • Zet de doelpalen zo wijd dat je voorspelling altijd raak is: “Dit jaar valt tussen 1 en 1000 mm regen.”
  • Dek jezelf in [a.k.a. op meerdere paarden wedden]: “Er kan neerslag vallen, maar het kan ook droog blijven.” Om je tactiek wat te verhullen, zeg je de tegenstrijdige voorspellingen op verschillende momenten, dus niet pal achter elkaar.
  • Voorspel het verleden: “Ik wist altijd al dat het gisteren zou gaan regenen.” Bonuspunten voor een ingewikkeld verhaal waarom je dat wist.
  • Doe heel veel voorspellingen… en vergeet dan alle keren dat je het mis had: Voorspel 29 keer fout dat het morgen gaat regenen en als het dan op de 30e dag regent, klop jezelf dan op de borst.

Met deze tips kun ook jij de volgende beurscrash (of beursrally) voorspellen. Daarna kan je een bestseller schrijven, drukbezochte en duurbetaalde seminars geven, en geïnterviewd worden op CNN. Aandacht, aanzien, roem, geld, macht, wat wil je nog meer?

“Economists are the only professionals who can make an excellent living without ever being right in their entire careers.”

Bonus tip

Vergeet een woord: “Hij is heel erg goed in voorspellen” (…alleen niet in JUIST voorspellen). Valkuil: Zeg dit nooit over jezelf maar laat iemand anders het over jou zeggen. Als een ander opschept over jou wordt het gewaardeerd en blind geloofd, maar niet als je het over jezelf doet.

Ook een kapotte klok geeft twee maal per dag de juiste tijd aan.

Tip voor professionals

Laat je voorspelling volgen door het woord ‘omdat’ en noem dan allerlei ingewikkelde termen: “Er komt een beurscrash omdat we in contango zijn en een inverted yield curve hebben. De inkoopmanagersindex speelt ook een rol evenals dat we in het derde jaar van de verkiezingscyclus zitten. Een potentieel deflationair regime kan roet in het eten gooien. De beurs vertoont ook een kop-schouder patroon en de EBITDA marge zit in een dalende trend.”

Dit maakt zowel jou als je voorspelling geloofwaardiger.

Wat er na het woord ‘omdat’ komt hoeft trouwens geen relatie te hebben met het voorgaande: “Er komt een beurscrash omdat water nat is.”

Zolang je maar aan een stuk door blijft praten, raken mensen gehypnotiseerd en schakelt hun kritische brein uit. Dan merken ze echt niet wat voor irrelevante onsamenhangende onzin jij allemaal uitkraamt.

“We’ve long felt that the only value of stock forecasters is to make fortune tellers look good. Even now, Charlie [Munger] and I continue to believe that short-term market forecasts are poison and should be kept locked up in a safe place, away from children and also from grown-ups who behave in the market like children.” — Warren Buffett

Belangrijk voor geloofwaardigheid: Denk aan de presentatie!

Zorg voor overtuigende lichaamstaal. Praat rustig in een lage toon; maak grote gebaren; eindig zinnen met neerwaartse toon zoals bij een uitspraak, niet met een opwaartse toon zoals bij een vraag; maak goed oogcontact; heb open lichaamstaal: kruis je armen niet en doe je handen niet in je zakken; laat pauzes vallen; articuleer goed; zit niet aan je gezicht.

Zorg ook dat je dure perfect passende kleding aan hebt en dat je haar perfect in model zit, evenals make-up.

Je uiterlijk en lichaamstaal hebben natuurlijk geen enkele relatie met de kwaliteit van jouw voorspellingen, maar mensen geloven dat onbewust wel. Dit is een vuistregel (heuristiek) die het brein gebruikt om met minimaal energieverbruik tot conclusies te komen die over het algemeen redelijk goed zijn.

Het kan helpen om je voorspellingen kracht bij te zetten. “Let maar op!” “Read my lips!” “Mark my words!” Denk aan het gezegde onder consultants: “Sometimes wrong, never in doubt.”

Zorg ervoor dat anderen jouw functie noemen. Als mensen horen dat je econoom of (beurs)analist bent, heb je ogenblikkelijk geloofwaardigheid.

Laat doorschemeren dat je een miljardair bent. Dan heb je de aandacht helemaal te pakken. (Je hoeft niet echt miljardair te zijn. Mensen kunnen het toch niet nagaan en als ze bewijs vragen, zeg je dat dit privé informatie is. Desnoods beloof je dat je het bewijs “later” zult leveren. Daarna hou je iedereen eindeloos aan het lijntje. Het doet er ook niet toe op welke illegale en onethische manier jij je financiële welvaart vergaard hebt of dat je het wellicht geërfd hebt.)

Psychologische achtergrond

Mensen zijn dol op voorspellingen en krijgen er nooit genoeg van. Het geeft ze een zeker gevoel in een onzekere wereld. Voorspellingen verzachten het oncomfortabele gevoel van onzekerheid. Ze werken als een balsem. Het doet er niet toe als jouw voorspellingen geen enkele voorspellende waarde hebben. Zelfs als je een track record van verkeerde voorspellingen hebt, geven mensen jou nog steeds hun aandacht.

Voorspellingen zijn vooral vermaak, dus vermaak mensen. Jim Cramer is hier een meester in. Deze vorm van vermaak is een manier om het schuldgevoel te verzachten van ijverige mensen die vermaak willen, maar geloven dat vermaak voor kinderen en losers is.

Angst, hebzucht en sensatie trekken altijd de aandacht. De media weten hier alles van: “If it bleeds it leads”. Het inspelen op verontwaardiging of schandaal werkt ook heel goed.

Als je al weet wat mensen per se willen horen, voorspel dit dan. Praat mensen naar de mond. Maak van hun vijand jouw vijand. Geef ze valse hoop.

Wetenschappelijke achtergrond

Ontvangers van een boodschap laten lichaamstaal zwaarder wegen dan de inhoud van de boodschap, dus zorg dat zowel het verbale als het non-verbale deel van je betoog overtuigend zijn.

Robert Cialdini noemt in zijn boek Influence dat het brein uitschakelt na het woord ‘omdat’ of ‘want’. Als je vraagt of je voor mag dringen bij het kopieerapparaat, laat niet iedereen dat toe, maar als je je verzoek uitbreidt met ‘omdat’ of ‘want’ wel. Het hoeft niet eens logisch te zijn: “Mag ik alsjeblieft voor, want ik moet kopieën maken?”

Een bekend principe uit de psychologie is het Halo effect. We denken bijvoorbeeld dat mooie mensen ook aardig zijn. We denken dat rijke mensen ook capabel zijn. Het is heel moeilijk om echt aardig en capabel te zijn, maar het is niet zo moeilijk om mooie kleren aan te trekken, naar de kapper te gaan, zorgen dat je make-up perfect zit, de indruk te wekken dat je rijk bent. Zo wek je de indruk dat je ook aardig en capabel bent zonder alle moeite te hoeven doen om dat daadwerkelijk te worden.

Zakelijke achtergrond

Voorspellers zijn voor de media een spotgoedkope manier om de aandacht van kijkers/gebruikers vast te houden tot het bedrijf weer geld kunnen verdienen met de volgende reclame.