Druppeltjes tijdens het spreken zichtbaar gemaakt

Deze verhelderende korte video laat duidelijk zien hoe wij tijdens het praten minuscule druppeltjes uitstoten. Wetenschappers uit de VS hebben dit zichtbaar gemaakt met laserlicht.

De studie toont overduidelijk aan dat zelfs een mondkapje van KATOEN de uitstoot van (mogelijk besmettelijke) druppeltjes tot haast niks terugdringt. Daarmee wordt het gevaar dat ANDEREN door ons besmet raken, dramatisch ingeperkt.

NB: Bij de proeven ‘met mondkapje’ hebben de onderzoekers een iets vochtig lapje voor de mond gedaan van hetzelfde materiaal als een washandje of handdoek.

Stel jezelf s.v.p. de volgende 2 vragen: Als zelfs een katoenen lapje al dramatisch helpt om de verspreiding van het virus in te dammen, waarom…

  • blijft onze overheid het gebruik van (zelfs simpele) mondkapjes dan ontmoedigen in de grootste crisis sinds de tweede wereldoorlog?
  • waarom vervangen we social distancing dan niet grotendeels door (desnoods simpele) mondkapjes (of gelaatsschermen)?

Als iemand een geldig antwoord heeft, hoor ik het heel graag.

Als er geen geldig antwoord is, wordt het dan geen tijd dat er kritische vragen gesteld én adequaat beantwoord worden? Het gaat ons tenslotte allemaal aan. Waarom brengen we het welzijn van kwetsbaren en zorgmedewerkers ONNODIG in gevaar?

Mijn doel is niet het bekritiseren van beleid uit het verleden; wel het optimaliseren van TOEKOMSTIG beleid.

Langere versie van de video (inclusief slow motion beelden):

NB: Deze video is gemaakt maakt eenvoudige middelen. Je zou het thuis kunnen herhalen. De laserbron is voor particulieren verkrijgbaar en betaalbaar (wel heel erg oppassen met laserveiligheid!!!). De opnamen zijn gemaakt in een doos die van de binnenkant zwart geschilderd is. De camera is een iPhone 11 Pro. Er is een HEPA filter gebruikt om te voorkomen dat deeltjes van buiten tijdens de opnamen de doos in komen.

Referenties

3 Comments

Comments are closed.