Prof. dr. Cees Hamelink over de coronacrisis en meer

Ik had dit interview met emeritus prof. dr. Cees Hamelink eigenlijk niet willen kijken. Toch heb ik het een kans gegeven en ik ben blij dat ik het gedaan heb. Er worden namelijk nuttige, relevante en wijze inzichten besproken.

Aan bod komt o.a. (met persoonlijke toevoegingen):

Rondom het nieuwe coronavirus (Sars-CoV-2) zijn er geen wetenschappers (mensen die zich verdiept hebben in de wetenschap rondom het nieuwe coronavirus), omdat er nog ruimschoots onvoldoende wetenschap is. Wel zijn er deskundigen virologie en epidemiologie.

Waar zijn de tegengeluiden, de kritische vragen, de mogelijkheid tot debat, de transparantie, de controlerende functie van de pers? Het combineren van diverse perspectieven en expertises is nou net wat kan leiden tot betere inzichten en beslissingen.

We kunnen best begrip opbrengen voor het opschorten van bepaalde rechten gezien de crisistijd waar op korte termijn knopen doorgehakt moeten worden. Tegelijkertijd ,moeten we erop toezien dat dit hooguit een kortdurend karakter mag hebben.

De geschiedenis leert dat maatregelen die anders nooit doorgang hadden kunnen vinden, in crisistijd weinig weerstand ondervinden. Het leert ook dat ‘tijdelijke’ maatregelen de neiging hebben om permanent te worden omdat ze politiek goed uit komen. (Hier komt ook het mantra ‘Never waste a good crisis’ vandaan. Smeed het ijzer als het heet is, want later kan het niet meer.)

Het risico op verplichte vaccinatie komt aan bod.

Het is heel gevaarlijk dat mensen met inzichten en standpunten die afwijken van WHO en RIVM, momenteel de mond gesnoerd wordt omdat ze misinformatie zouden verspreiden. (Zo worden bijvoorbeeld video’s van YouTube verwijderd.) Ook worden ze zonder meer weggezet als complotdenkers.

WHO en RIVM zeggen wetenschappelijk te zijn, dus, zo gaat de redenering, iedereen die het met hen oneens is is anti-wetenschappelijk en verspreidt misinformatie. Deze andersdenkenden moet de mond gesnoerd worden omdat ze de samenleving schade berokkenen. Een alternatief is dat ze gekke Henkie zijn die achter iedere boom een complot ziet, of op zoek is naar persoonlijk gewin. Dit volk kan je maar het beste negeren.

Premier Mark Rutte zei, “De volksgezondheid staat op nummer 1.” Het probleem is dat ‘gezondheid’ hier veel te nauw gedefinieerd wordt. Gezondheid heeft niet alleen een fysieke, maar ook een emotionele en sociale kant. Deze zijn onlosmakelijk verbonden. Je kunt bijvoorbeeld sterven van stress en eenzaamheid.

Economie is ook verbonden met gezondheid, want als je je baan verliest of je eigen bedrijf failliet gaat, schaadt dat je gezondheid ook.

Het beleid van de overheid is/was uitsluitend geoptimaliseerd op fysieke gezondheid, niet op totale gezondheid. Dat is ook niet verwonderlijk aangezien het beleid feitelijk gedelegeerd is aan uitsluitend virologen en epidemiologen. De bedoelingen zijn ongetwijfeld goed geweest, maar de onbedoelde en onvoorziene gevolgen niet.

Voorbeeld: Hospices zijn in strikte quarantaine gegaan om de patiënten te beschermen. Saillant detail is dat deze mensen al stervende zijn. Nu moeten ze hun laatste levensfase eenzaam en alleen doorbrengen. Hun nabestaanden willen dat vanzelfsprekend ook niet.

Cees Hamelink sluit af met een hartenkreet hoe wij als mensheid heel erg hard op weg zijn naar de uitgang. We zijn goed op weg om onszelf uit te roeien. Het gaat hierbij niet alleen om de huidige virologische crisis, maar ook het gevaar van kernwapens en niet te vergeten, de ecologische crisis.

We hebben Moeder Aarde onwaarschijnlijk veel schade berokkend. We dachten dat met onze intelligentie en technologie wel te kunnen voorkomen zonder offers te hoeven brengen, maar hebben onszelf zwaar overschat.

Het is volgens hem ook ontroerend hoe sommigen denken dat de coronacrisis ons tot duurzame inkeer zal doen komen. Dat is heel naïef. Als deze crisis voorbij is, gaan we gewoon weer terug naar egoïsme en kortzichtigheid.

We kunnen als mensheid wel leren, alleen we doen het zo zelden. Als we al leren, is het slechts kortstondig. We rennen met z’n allen naar de afgrond.

(Ik heb ook weer een nieuwe term geleerd: cui bono.)

3 Comments

Comments are closed.