Gelaatsscherm in plaats van anderhalve meter samenleving?

Nooit eerder aan gedacht: een gelaatsscherm voor burgers in openbare ruimten (in het bijzonder binnen).

Voordelen

 • Beschermt jou omdat jij je mond, neus en ogen niet aanraakt
 • Beschermt anderen omdat het (alle grotere en de meeste kleinere) druppels die jij uitstoot tegenhoudt
 • Gezichtsuitdrukking zichtbaar
 • Je kan makkelijk ademen en praten (mondkapjes werken benauwend)
 • Robuust en kan eenvoudig gereinigd (dus hergebruikt) worden
 • Zit relatief prettig
 • Goedkoop
 • Kan indien nodig heel eenvoudig, snel en in grote getale in Nederland geproduceerd worden

Bedenk het volgende voordat je gelaatsschermen afwijst. Met de beperkte gereedschappen die we momenteel tot onze beschikking hebben (b.v. geen vaccin en therapie), zijn dit grofweg de keuzes wanneer corona weer oplaait:

 1. Lockdown met verlies van leefkwaliteit en economische schade tot gevolg
 2. Het virus zijn gang laten gaan met talloze doden/zieken en overstroming van de zorg tot gevolg (zolang er geen groepsimmuniteit is)
 3. Anderhalve meter samenleving waardoor o.a. veel kinderen niet naar school kunnen, veel mensen niet naar werk en geliefden kunnen reizen, openbare gelegenheden oneconomisch zijn (horeca, theater, bioscoop, kermis, etc.)
 4. Het dragen van een gelaatsscherm (en/of mondkapje) door iedereen i.p.v. anderhalve meter samenleving (of afstand drastisch verminderen)

Als je MOET kiezen, welke neem je dan? Ik ga voor (D) ondanks de nadelen en beperkingen die er absoluut zijn.

De ideeënbus staat wagenwijd open voor wie een beter idee heeft. Zeggen wat je niet wilt en slecht vindt mag, maar kom dan graag met oplossingen die je wel wilt waarmee onze economie en ons sociale leven zoveel mogelijk door kan gaan terwijl het virus tóch ingedamd wordt.

We kunnen best wel veel zolang het aantal besmettingen maar heel laag blijft. We hebben effectieve werkbare economische oplossingen nodig om dat voor elkaar te krijgen en zo te houden. Zonder die oplossingen hebben we alleen maar (hele) slechte keuzemogelijkheden.

Op plekken waar gelaatsschermen en mondkapjes echt niet kunnen, zoals in de horeca en bij (binnen)sporten, kunnen we ons best wel wat risico permitteren door de beveiligingsmiddelen weg te laten, mits elders maar heel weinig besmettingen plaatsvinden.

NB: Je langdurig begeven in een slecht geventileerde openbare ruimte waar intens en veel uitgeademd wordt door de mond (b.v. zingen, roepen, juichen, sporten, blaasinstrument bespelen) is ook mét gelaatsscherm niet verstandig. Ook koude droge ruimtes (b.v. vlees-/voedselverwerkende industrie) vormen een bijzonder gevaar. Daar moeten echt meer maatregelen getroffen worden zoals ventilatie en/of filtering.

6 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s