Bloeddruk

In 2013 werd ik me bewust van de impact van dieet op gezondheid, energie, focus, welzijn.

Van de ene op de andere dag stapte ik over van de Schijf van 5 naar een koolhydraatarm, vetrijk (LCHF) paleo dieet met uitsluitend schoon voedsel. Daarbij at ik veel koolhydraatarme groenten, zoals boerenkool en courgette. Ook startte ik met intermitterend vasten.

Ik dacht destijds, en denk nog steeds, dat dit gezond is.

Medio 2016 mat ik mijn bloeddruk: 125/100. (Dit was toen ik weinig stress had, uitgerust was, dagelijks gezonde lichaamsbeweging had.)

In 2017 startte ik bij wijze van experiment een veganistisch dieet met uitsluitend minimaal bewerkt voedsel. (Dit is een ander gezond dieet.) In begin was het vetarm; sindsdien heb ik (veel) meer olijfolie toegevoegd. Op geen enkel moment heb ik zoutarm gegeten.

Het was bedoeld als kortdurend experiment, maar ik doe het nog steeds. In al die tijd is zo’n 95% van mijn calorieën van minimaal bewerkt plantaardig (maar niet per se rauw) voedsel gekomen.

Nou komt het: In die periode heb ik meermalen mijn bloeddruk gemeten. Steeds was het rond de 95/60. Dus een afname van 30+ punten!!!

Dit is slechts een n=1 experiment. Helaas heb ik mijn bloeddruk op het low carb dieet slechts 1x gemeten.

Misschien kunnen anderen hier hun voordeel mee doen. Ik ben ook benieuwd of meer mensen iets dergelijks getest hebben.

Blood pressure range chart