Dankzij lockdown weinig coronadoden in India?

Als ik een liedje zing (en het lichtknopje indruk), gaat het licht aan. Conclusie: Dankzij mijn liedje is het licht aangegaan.
Als ik rond zonsopkomst een dansje maak, komt de zon op. Conclusie: Dankzij mijn dansje is de zon opgekomen.

Denkfouten van dit type komen vaak voor. We verwarren correlatie en causatie.

De conclusie “Dankzij de lockdown zijn er weinig coronadoden in India”, behoort mogelijk tot dezelfde categorie denkfouten.

Als je goed naar deze reportage van NOS Nieuwsuur kijkt, zie je dat de mensen veelal niet aan social distancing en handen wassen doen. Ze willen best, maar de mogelijkheden en middelen ontbreken.

Toch zijn er weinig doden. Ra ra hoe kan dat?

Het zou me niks verbazen als de combinatie van o.a. temperatuur, luchtvochtigheid, zonintensiteit, het buiten leven, de ventilatie van woningen en de lagere prevalentie van leefstijlaandoeningen (diabetes type II, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk) tot het lage dodental geleid heeft.

De lockdown heeft mogelijk weinig tot niks bijgedragen aan het lage aantal coronadoden, maar heeft wel dramatische kosten, vooral voor de armen. De kosten van de lockdown zijn evident, de baten niet.

Resultaten uit het verleden geven echter geen garantie voor de toekomst. De griep heerst bijvoorbeeld over de hele wereld meer in bepaalde seizoenen en minder in andere. In India moet het griepseizoen nog komen. Het zou me niks verbazen als corona in precies dat seizoen oplaait, lockdown of geen lockdown.

NB: Ik beweer niet dat de lockdown in Nederland fout was. Wel dat er andere factoren een rol spelen en die mogelijk veel krachtiger zijn dan een lockdown en veel minder kosten (in de breedste zin van het woord).

PS: Als IK een liedje zing, breken de glazen. Dat komt WEL door mijn liedje 😉

One Comment

  1. […] De Jong geeft toe “als er een ‘r’ in de maand is zie je altijd een verspreiding van allerlei luchtwegvirussen”. En als het virus afneemt in maanden zonder ‘r’ (zoals mei en juni), komt het dan nog steeds door physical distancing? Of zou de besmetting misschien wel sowieso afgenomen zijn, ook zonder physical distancing? […]

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s