Daniel Bonn: “Microdruppeltjes met virus kunnen nóg gevaarlijker kunnen zijn dan grotere druppels”

Daniel Bonn van de Universiteit van Amsterdam geeft in dit prima interview met De Telegraaf toelichting op hun vandaag gepubliceerde onderzoek over de rol aerosolen bij de verspreiding van het coronavirus.

Hij geeft aan dat microdruppeltjes met virus kunnen nóg gevaarlijker kunnen zijn dan grotere druppels, omdat microdruppels tot diep in de long ingeademd worden, terwijl grotere druppels waarschijnlijk in de mond en keel blijven steken.

Wat ik me niet eerder realiseerde en wat ik ook nergens anders ben tegen gekomen is het volgende: o.a. bij het zingen, juichen en sporten adem je niet alleen intenser UIT via de mond (waarbij vele malen meer microdruppeltjes in de lucht komen), maar je ademt ook frequenter, dieper en harder IN.

Door het hogere volume ingeademde lucht per tijdseenheid krijg je meer virusdeeltjes binnen, oftewel de virale belasting is hoger. Doordat je harder en dieper inademt, worden de deeltjes dieper naar binnen gezogen waar ze gevaarlijker zijn. Gevolg: exponentiële toename van de besmettingskans.

Ook geeft Bonn aan dat de Nederlandse Spoorwegen zojuist contact met hem hebben gezocht over hoe ze beter kunnen ventileren. (Goede zaak!) Volgens hem is het veilig om met de trein te reizen, mits er goed geventileerd wordt. Helemaal mee eens!