Maurice de Hond over aerosolen

Onderstaand gesprek met Maurice de Hond is echt de moeite waard. Hij biedt een onderbelicht en aanvullend perspectief over de verspreiding van het coronavirus. Zijn standpunt is wetenschappelijk onderbouwd, logisch en aannemelijk.

Samengevat zegt hij dat de besmetting binnen 1,5 m en indirect contact via besmette oppervlakken zwaar OVERSCHAT wordt, terwijl besmetting via aerosolen (fijne mistdruppeltjes die wij uitademen) zwaar ONDERSCHAT wordt. Besmetting via aerosolen vindt eigenlijk uitsluitend BINNEN plaats; Buiten is het risico minimaal.

De Hond staat niet alleen. Hoogleraar infectiebestrijding Andreas Voss zegt in zijn interview met Op1: “Buiten is altijd veiliger dan binnen.”

Het meeste concrete gevolg van het perspectief van De Hond is dat we bij de intelligente heropening van ons land best veel binnen kunnen doen, mits er maar heel goed geventileerd wordt. Goed ventileren in gesloten ruimtes is vele malen belangrijker dan 1,5 m afstand houden. De bus en trein kunnen ook weer, mits alle ramen maar open gezet worden. Als het echt niet anders kan, dan werken met hoogwaardige mondkapjes die de aerosolen tegenhouden.

Buitenevenementen kunnen we weer hervatten, mits we maar heel goed ventileren in de toiletten, foyer, kleedkamers, etc.